dilluns, 11 de novembre del 2013

CONSERVA DE BOLETS

Els bolets són un producte de temporada per excel·lència perquè és quan són frescos que ens ofereixen totes les seves propietats d’aroma, gust i textura. Així que, sempre que pugueu, consumiu-los frescos.
Dit això, per a tots aquells que ens agrada cuinar plats amb bolets durant tot l’any, hi ha el recurs de fer-ne conserva. Hi ha diverses tècniques per a conservar els bolets. Nosaltres fem servir la que s’explica a continuació perquè és la que té l’avantatge de preservar-ne millor el gust.

Ingredients:


Bolets, aigua i sal

Cal netejar bé els bolets amb un drap humit o bé a raig d’aixeta. Cal pelar la cama de les llenegues.
Poseu els bolets a l’olla i ompliu-la d’aigua fins a cobrir-los. Afegiu-hi una cullerada de sal. Deixeu que bullin uns cinc minuts. Ompliu els pots de vidre amb els bolets sense que quedin massa ataconats i afegiu l’aigua de l’olla fins a cobrir-los. Tapeu-los bé i deixeu-los refredar.
Per esterilitzar els pots, prepareu una olla gran amb aigua i poseu els pots a dins, ben tapats i completament submergits. Engegueu el foc i quan arrenca el bull compteu entre 12 i 15 minuts depenent de la quantitat de pots i de si són més grans o més petits. Apagueu el foc i deixeu-los refredar de manera natural.
Quan acaba aquest procés ja estan a punt per conservar-se uns mesos.

La meva mare, en canvi, els posava en salmorra i calia dessalar-los abans de cuinar-los. Avui dia, se’n troben molts d’assecats que cal escaldar perquè recuperin l’aigua. La congelació no és gaire bon sistema perquè els bolets tenen molta aigua i es cristal·litzen i perden tot el sabor.

Aquest any he fet conserva de rovellons, llenegues i rossinyols. Són tres tipus de bolets molt apreciats gastronòmicament i que lliguen molt bé amb diverses carns: vedella, conill, porc... o bé, simplement, per fer una crema o un remenat d’ous amb bolets.

Si en voleu més informació, entreu a la web de Temps de bolets: http://mas.regio7.cat/bolets/


1 comentari:

  1. Àngela:
    Sempre he volgut aprendre a fer conserves de bolets, aquesta recepta tan fàcil me anirà molt bé. Una tia meva els feia confitats amb vinagre, vaig intentar fer-los així però se feien malbé
    Records
    Josep

    ResponElimina