divendres, 1 de març del 2013

ARRÒS CALDÓS AMB LLAMÀNTOL


Ingredients per a 2 persones:

1 llamàntol o 2 si són petits
200 gr. de musclos
8 cloïsses gallegues
1 sípia
1 calamar
4 alls
2 cebes
mig pebrot verd
1 pastanaga
3 tomàquets vermells
1 vas d’aigua d’arròs
1 copa de conyac
fumet de peix
oli, sal i pebre negre mòlt

Primer cal fer el fumet de peix. En una olla gran es posa una ceba tallada a juliana i 2 alls i es deixar fer una mica, se li afegeixen 2 tomàquets i el pebrot verd a trossos i la pastanaga a rodanxes. Quan està cuit sense cremar-se, se li afegeix el peix de sopa que es tingui. Es poden aprofitar els ossos de rap i els caps de lluç que s’hagin congelats d’altres dies... Se li posa aigua i a bullir com a mínim  una hora.
En la mateixa olla s’escalden els llamàntols. Un cop escaldats, es deixen refredar i es fan a trossos i el cap es parteix pel mig i es reserven a part. Si no es vol menjar el cap, es pot tornar a l’olla del fumet.
No intenteu tallar els llamàntols quan són crus perquè perdreu part de la substància de l’interior.
Cal posar els musclos i les cloïsses en aigua freda durant una hora perquè deixin anar la sorreta que puguin tenir a dins. Llavors, es posen en un cassó amb aigua i se’ls fa arrencar el bull. Un cop s’han obert, es treuen i es reserven a part. Es cola l’aigua amb un colador xinès folrat de paper de cuina, i es tira a l’olla del fumet.

Feu daurar 2 alls en una cassola fonda i reserveu-los a part. Netegeu bé la sípia i el calamar i talleu-los a trossos i poseu-los a la cassola amb la ceba ratllada fins que s’enrosseixi. Llavors afegiu-hi un tomàquet sense llavors i ratllat i els alls cuits ben esmicolats.
Quan està fet, poseu-hi l’arròs i deixeu que s’amari del sofregit. Serà el moment d’afegir-hi el fumet de peix ben colat. Quan comença a fer el xup-xup, s’hi posa el llamàntol a trossos, els musclos (millor sense closca) i les cloïsses amb closca perquè facin ben bonic.
Agafeu la pastanaga del fumet i xafeu-la ben xafada i afegiu-la a la cassola, amb una copeta de conyac i una mica de pebre negre mòlt al gust de cadascú.

Tasteu-ho, rectifiqueu de sal i quan l’arròs ja està fet, deixeu-lo reposar uns minuts i... cap a taula !!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada